HTML

Habemus Christum

Megint a liberálisok. A konzervatívok. A progresszív katolikus. A tradicionalista katolikus. Egy kicsit meguntam ezt a játékot. A pontatlan vagy üressé vált jelzőket. E blog reakció és kísérlet egy másik nyelvjátékra.

Címkék

Archívum

Kiérlelt rögtönzés

2013.03.18. 13:14 habemus.blog.hu

Akár Ferenc pápa spontán megnyilatkozásaihoz is sorolhatnánk azt a pillanatot, amikor vasárnap Róma új püspöke Walter Kasper bíboros könyvét hozta szóba - hacsak nem találkoztunk volna már néhány olyan, hasonlóan rögtönzött gesztusával, amikor más egyházi tekintélyekre (akkor: elődeire) utalva tudatosan irányt mutatott. Rögtönzésre megérett bölcsesség működik Ferencben. Ez az ember derűsen bátor és szuverén ahhoz, hogy hivatalával elnyert különleges tekintélyét megossza azokkal, akiket spirituális szempontból nagyra tart.

Vajon Kasper e könyvéről van szó? Még nem tudjuk. (Azóta kiderült: igen.) Ami bizonyos: Ferenc pápa - e minőségében rendkívül szokatlan módon - azt a német bíborost nevezi néven, akinek teológiai munkájára jó ideje méltatlanul kevés figyelem esik. Elhomályosította talán a pápává lett másik német teológus életműve? Vagy a közöttük kialakult egyháztani vita? (Összefoglaló magyarul itt található, a dokumentum utolsó cikkében.) Nem ez a fontos, hanem hogy Kasper köteteit valóban gazdagító olvasni.

Hadd' ajánljam a legutóbb magyarul megjelent könyvét, A hit szívverése címűt. Az interjúkötet segítségével bepillantást nyerhetünk az ökumenikus párbeszéd mellett lélekben, teológiájában (és korábban hivatala, a Keresztények Egységét Előmozdító Pápai Tanács vezetőjeként döntéseiben is) mélyen elkötelezett egyházi vezető gondolkodásába.

Egy idézet, ízelítőül, a 180-181. oldalakról:

Az ökumenében tehát nem arról van szó, hogy a legnagyobb közös nevezőre korlátozódjunk. Egy ilyen folyamat valamennyi résztvevő számára elszegényedést jelentene. Zenei hasonlattal élve: az eredmény nem szimfónia, azaz összhangzás volna, hanem egyhangú dudaszó. (...) Az ökumenikus lelkület a katolikus lét lényegi, eloldhatatlan mozzanata. Azaz: minél katolikusabb, annál ökumenikusabb - de fordítva is igaz: minél ökumenikusabb, annál katolikusabb.

Ha az olvasót érdekli, hogy akkor mit is jelent az ökumené, milyen esélyei vannak, mit gondol a vitákban és döntésekben edzett teológus és bíboros a kereszténységet (nem pusztán konzervatívra és liberálisra) osztó mentalitásbeli, etikai és egyházpolitikai kérdésekről, akkor keresse a könyvét!

komment

Címkék: pápa teológia ökumenikus Kasper

A bejegyzés trackback címe:

https://habemus.blog.hu/api/trackback/id/tr595140978
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása